Geri
Emin Murat Yığcı

Emin Murat Yığcı

  • 01 Ara 2020

 

EMİN MURAT YIĞCI

 

Profesyonel iş yaşamına –amatör olarak- çevirmenlik ve transfer memurluğu yaparak atıldım. İlk maaşımı stajyer olarak çalışmaya başladığım gazeteden aldım. Gazetecilik ve turizm, 30 yılı aşkın süredir her dönem yaşamımın bir parçası oldu.

 

Yaklaşık 30 yıldır, önce Caretta Turizm, daha sonra Kalimba Turizm ile (her ikisinde de kurucu ortak ve yönetici olarak) turizm sektöründe mesai harcadım. Caretta Turizm ile “yurt dışı fuarlar için tur operatörlüğü”, Kalimba Turizm ile ‘karşılama’ ve ‘organizasyon’ konularında uzmanlaşmaya çalıştım. Sümer Seyahat ile, Anadolu turlarının yapılmasından kruvaziyer gemilerinin karşılanmasına farklı destinasyonlarda, yurt içi ve yurt dışında kısa ve uzun süreli turizm ulaşımında deneyim sahibi oldum.

 

Aynı zamanda ‘’Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film’’ ve “30 Saniyede” ile başlayan serileri Türkiye’de yayınlayan Caretta Yayıncılık’ın kurucu ortağı ve yöneticisiyim. Caretta Yayıncılık, popüler referans kitapları, nitelikli çocuk kitapları ve özel tasarım kitaplarla okurlarına ulaşmaktadır.

 

Kocaeli Üniversitesi’nde İnteraktif Medya Tasarımı, Multimedya Tasarımı, Kurumsal Dergicilik, Medya Tarihi ve Yayıncılık; Marmara Üniversitesi’nde Medya Tarihi konularında (dört yıl) öğretim üyesi olarak derslere girdim.

 

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) üyesi ve Sürekli Basın Kartı sahibiyim.

 

Üniversite yaşamımla aynı dönemde başlayan gazetecilik sevdasını, spor, ekonomi, dış haberler ve yazı işleri servislerinde, editörlük, çevirmenlik, muhabirlik, fotoğrafçılık gibi pek çok farklı görevle sürdürdüm.

 

Meydan Larousse Ansiklopedisi’nin ekleriyle başlayan çeviri çalışmalarıma, pek çok dergiye katkıda bulunarak ve yurtdışında yayınlanan otomobil eklerine çeviri desteğinde bulunarak devam ettim.

 

Aynı dönemlerde basın dünyasında çığır açan bağımsız dergilerin yayın hayatına atılmasına katkıda bulundum. 1992’de SPOR&SPOR’da, 1996’da Desporto’da ve 1997’de SineCafe’de, dergilerin kurucu ortağı ve editörü olarak görev aldım. 2000’li yıllarda NTV bünyesinde çıkan F1 Racing dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü, 2010’lu yıllarda  NBA Türkiye ve F1 Racing dergilerinin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptım.

 

2000’li yıllarda NTV binasında hayata gözlerini açan ve internette ciddi haber yayıncılığı yapan NTVMSNBC haber sitesinin kuruluşunda yer aldım; sitenin, 2 yıl içinde Türkiye’nin en çok okunan ve en çok reklam alan mecrası haline gelmesine katkıda bulundum.

 

2000’li yılların sonlarına doğru gazeteciliğe daha az zaman ayırarak, turizm ve yayıncılığa yöneldim.

 

‘Türkiye Kupası Tarihçesi’ ile ilgili bir kitabın eş yazarlığını yaptım. 10’un üzerinde çocuk kitabı yazdım, ayrıca 30’dan fazla çocuk kitabının derleme ve uyarlamasında imza attım.